BEZ GRANICA SA ANDREJEM

 

/ PUTOPIS / 25 MINUTA / TELEVIZIJA N1 / ESCAPE PRODUCTION 2017 2018 2019 2020 /  

 

Kroz objektiv kamere avanturista i pustolov Andrej Maričić istražuje najzabačenije delove planete, stiče nove prijatelje i upoznaje ih živeći sa njima. Traga za retkim biljnim i životinjskim vrstama, posećuje predele od kojih zastaje dah, ali i one opasne i manje privlačne u koje retko ko zalazi. U stalnoj potrazi za odgovorima, Andrej vas vodi kroz njegov svet, svet BEZ GRANICA.

 

 

EPIZODE SERIJALA

DIVLJI SVET CICIKAME Nacionalni park Cicikama zaštićeno je područje na čuvenom 300 kilometara dugom Garden Rutu na samom jugu zemlje između Kejptauna i Port Elizabeta čije obale zapljuskuje Indijski okean. Više nego dovoljno razloga da se Andrej zaputi u istraživanje divljeg sveta ovog dela afričkog kontinenta.

 

KOLONIJALNA I MODERNA AFRIKA Na putu kroz Južnu Afriku, Andrej je posetio Setelnboš, jedan od najbolje očuvanih gradova iz kolonijalnog perioda, upoznao njegovu istoriju, specifičnu arhitekturu, ljude ali i čuvena lokalna vina i piva u čijoj degustaciji je posebno uživao.

 

STONA PLANINA ČUDO PRIRODE Stona planina je zaštitni znak Kejptauna, jednog od najleših gradova na svetu, a pogled na njega sa ovog čuda prirode ostavlja bez daha, posebno ako ga posmatrate sa rubova visokih litica.

 

ŽIVOT SA PINGVINIMA NA KRAJU SVETA Ono po čemu je obala Južne Afrike poznata jesu pingvini. Postoji nekoliko kolonija a do jedne od njih sa preko hiljadu ptica, Andrej je uspeo da dođe i priđe toliko blizu da su uspostavili i lični kontakt. Narednog dana, osvojen je i Aguljarski Rt, najjužnija tačka Južne Afrike uz spektakularan zalazak sunca na mestu gde se spajaju Atlantski i Indijski okean.

 

RT DOBRE NADE Prvi evropljanin koji je oplovio Rt Dobre Nade bio je portugalski moreplovac I istraživač Bartolomeo Dijas 1488 godine. Andrej je na Rt stigao kako bi snimio veliku koloniju foka krznašica s obzirom da dan ranije nije uspeo u toj nameri na otvorenom okeanu zbog visokih talasa i jakog vetra.

 

ZELENI RAJ KEJPTAUNA Preko jedne od najlepših botaničkih bašta na svetu, Andrej je stigao do najstarije vinarije na južnoj hemisferi sa bogatom istorijom i upoznao proces proizvodnje svetski čuvenih vina od kojih su neka bila omiljena i samom Napoleonu. Dovoljno razloga za degustaciju.

 

MANDELA Život crnačkog stanovništva Južne Afrike tokom aparthejda bio je težak. Rasna diskriminacija na sve strane. Jedan čovek ustao je protiv toga. Zvao se Nelson Mandela. Nakon 30 godina borbe, zatvaran po ozloglašenim zatvorima, postao je prvi demokratski izabran predsednik Južne Afrike I prvi crnac koji je obavljao ovu fukciju.

 

KEJPTAUN Istražite skrivene tajne jednog od najlepših gradova na svetu. Kako se razvijao kroz istoriju i koliko je borbe bilo potrebno za pobedu ljudskih prava?

 

DOBRODOŠLI U JUŽNU AFRIKU Južna Afrika jedna je od najrazvijenijih zemalja Crnog kontinenta. Ima više od 58 miliona stanovnika, izlazi na dva okeana, potpuno okružuje Kraljevinu Lesoto i multietničko je društvo sa čak 11 zvaničnih jezika. Zemlja sa burnom prošlošću, ali i nestvarnom prirodom.

 

KOZE, ARGAN I JOŠ PO NEŠTO Da li znate kako se pravi arganovo ulje? Gde je najbolja riba u Maroku? Koje su to skoro otkrivene tajne crvenog grada Marakeša i gde je prosut pepeo čuvenog modnog kreatora Iv Sen Lorana? Odgovore na to dobićete u poslednjoj epizodi druge sezone serijala Bez granica sa Andrejem.

 

 

U CARSTVU BERBERSKIH MAJMUNA Berberski makaki je najpoznatija endemska vrsta u Maroku i veoma ugrožena, jer usled nedostatka prirodnih staništa ovi retki majmuni žive samo na području Atlasa uz manju populaciju oko Gibraltara. Andrej je krenuo u potragu za njima i uspeo da ih pronađe u kedrovoj šumi u blizini prirodnog izvora vode. Tu priliku nije propustio pa je ceo dan krećući se sa njima posmatrao navike i sam način života ovih retkih simpatičnih majmuna.

 

 

UNUTAR MISTIČNIH ZIDINA FESA Fes je jedan od 4 kraljevska grada I bivše prestonice Maroka. Njegova medina najveća na svetu sa preko 9000 uskih uličica, sukova I prolaza, pod zaštitom je UNESKA a ujedno je i najveće gradsko područje bez automobilskog saobraćaja u svetskim okvirima. U samoj medini, živi preko 600 hiljada ljudi, dok čitav Fes ima preko 800 džamija. Stanovnici medine, bave se zanatima na isti tradicionalni način kao njihovi preci mnogo vekova ranije, pa je Andrej obilazio čuvene štavaonice kože, krojače, grnčare, ali i posetio jevrejsku četvrt bez koje priča o Fesu nije moguća.

 

 

MOJA MAROKANSKA PORODICA Kako bi na što bolji način upoznao život lokalne zajednice Andrej je neko vreme proveo na selu u podnožju planinskog venca Rif učeći pre svega da pripremi najpoznatije marokansko jelo – tažin. Veliku pomoć imao je od Muhameda i njegove porodice sa kojom je živeo, posebno od dvogodišnje Zeinab koja se nije odvajala od njega.

 

 

PLAVI GRAD ŠEFŠAUEN Sigurno ste čuli priču, da tamo negde u Maroku postoji plavi grad kao iz bajke. Da, to je tačno! Šefšauen, stari je grad na severozapadu Maroka, širom sveta poznat po karakterističnoj španskoj i mavarskoj arhitekturi, ali I kućama obojenim u raznim nijansama plave, zbog čega nosi naziv, Plavi grad. Andrej je u njemu boravio nekoliko dana i snimio gotovo svaki mogući kadar ovog nestvarnog grada ali i doživeo veliko razočeranje u ljude posetivši lokalni predivni kanjon.

 

 

MAROKO KROZ VREME Istraživanje Maroka Andrej započinje iz glavnog grada Rabata, posećuje utvrđenja iz najstarijeg perioda ove zemlje pune tajni ali i tumarajući medinom traga za brojnim odgovorima koji se kriju upravo između njenih visokih zidina. Put nastavlja ka istoku zemlje istražujući čuvena rimska naselja od kojih se jedno smatra najbolje očuvanim u severozapadnoj Africi.

 

 

NESTVARNA KAPADOKIJA 2.DEO Istraživanje Kapadokije Andrej nastavlja kroz nestvarne kamene doline, kanjone i ostatke nekadašnjih gradova unutar stena dok je noć dočekao iznad čuvene Crvene doline uz predivan zalazak sunca koje je svojim zracima bojilo stene u razne nijanse toplih boja. Putovanje je završio u prirodnoj oazi i letovalištu Oludeniz.

 

 

NESTVARNA KAPADOKIJA 1.DEO Kapadokija, nestvarni je kompleks i jedinstveno čudo prirode koje neodoljivo podseća na zemlju Kremenka I Kamenka. Za to su zaslužni vilinski dimnjaci, stene čudnih oblika, nastale pre oko 30 miliona godina nakon erupcija nekada aktivnih vulkana, čija je aktivnost, prestala početkom neolita. Andrej je na istraživanju ovih predela posetio brojne kamene doline ali i jedan od najvećih podzemnih gradova u čijim hodnicima se kriju brojne tajne. Posebnu lepotu Kapadokije Andrej će upoznati uz predivan izlazak sunca u jednom od mnogobrojnih balona koji lete iznad kamenih dolina.

 

 

ISTANBUL Kratak predah od pustolovina po Africi, Andrej je napravio u Istabulu, najnaseljenijem evropskom gradu i sedmom po veličini u svetu. Poseban je i po tome, što se prostire na dva kontinenta, odnosno transkontinentalni je grad u Evroaziji, smešten na Bosforskom moreuzu, koji razdvaja Evropu i Aziju. Zbog toga, ovaj grad smatra se mostom između istoka i zapada. Kroz specifičan način Andrejevih reportaža, upoznaćete Istanbul iz drugačijeg ugla.

 

 

JA MASAJI Kako bi što bolje upoznao način života pravog Masaji plemena, Andrej je daleko van civilizacije proveo neko vreme živeći sa jednom porodicom, obavljao zadatke kao ravnopravan član a pred sam odlazak učio i čuveni Masaji ples uz neizostavnu jaretinu na ražnju.

 

 

BAZEN SMRTI MASAJI ZEMLJE Andrej je nakon života sa Bušmanima stigao u zemlju čuvenih Masaja, tačnije u podnožje Ol Doinjo Lengaija, svete Masaji planine i vulkana koji za njih ima veliki značaj. Nakon upoznavanja sa zajednicom, krenuo je u osvajanje pomenutog vulkana ali i slanog jezera Natron kojeg smatraju bazenom smrti koji životinje pretvara u kamen u čijim vodama je naišao na hiljade ružičastih flamingosa.

 

 

ŽIVOT SA BUŠMANIMA 6.DEO Andrejev je poslednji dan u plemenu Hadzabe. Bušmani su po prvi put videli dron, vozili ga i generalno se dobro zabavljali, iako na početku kada je poleteo nije bilo svejedno, polovina je pobegla, polovina zategla strele i pripremila koplja usmerivši ih ka dronu. Najmlađi su celo popodne proveli sa Andrejem po prvi put u životu držeći olovku u rukama kreirajući razne „crteže“ na papiru njegovog dnevnika. Rastanak je svima teško pao, jer među njima stvorena je posebna povezanost, povezanost zbog koje im je Andrej obećao da će se jednog dana sigurno vratiti, jer zna da ga tamo daleko u nepristupačnim zabitima Tanzanije čekaju pravi prijatelji.

 

 

ŽIVOT SA BUŠMANIMA 5.DEO Andrej se u plemenu uveliko odomaćio pa su mu muškarci poverili zadatak da krene sa ženama u potragu za korenjem kako bi ih čuvao. Zadatak koji je ispunio kao pravi član plemena. Žene su bile uspešne pa se taj dan u plemenu jelo korenje ali i pravili papirni avioni za majmlađe od Andrejevog dnevnika.

 

 

ŽIVOT SA BUŠMANIMA 4.DEO Danas je u plemenu dan za odmor. Nema lova jer su stomaci puni jaretine od prethodnog dana i Andrejeve rođendanske proslave. To znači opuštanje uz punku punku, halucinogenu biljku koju Bušmani puše još od davnih dana. Ali, pre toga Andrej će morati da sam zapali vatru koristeći tehnike plemena, prođe obuku gađanja strelom i pravi otrov za lov. Najmlađi će po prvi put u životu čuti muziku i igrati u veselom afričkom ritmu.

 

 

ŽIVOT SA BUŠMANIMA 3.DEO Život u plemenu postaje sve zanimljiviji pa su Andreju u čast saplemenici priredili zabavu povodom njegovog rođendana. Da bi počastio pleme kako dolikuje, Andrej je 6 sati sam, oslanjajući se na znanje koje je naučio do sada u plemenu, prešao surovo područje došavši do Masaja gde je kupio jarca, koji je to veče završio na ražnju i stomacima svih u plemenu. Rođendanska zabava za pamćenje, i za Andreja i za Bušmane.

 

 

ŽIVOT SA BUŠMANIMA 2.DEO Andrejevi prvi zadaci otkad živi sa Bušmanima su počeli. „Jutros smo bili u lovu. Nismo imali mnogo sreće pa smo ulovljenu kornjaču i minijaturnog primata galagija pojeli pre nego što smo se vratili u plemenski kamp. Danas sam prvi put jeo galagija. Nakon što je proveo par minuta u vatri, Šakva mu je isekao glavu, zasekao oko repa, pokidao ga, izvadio iznutrice i delove tela i bacio ponovo u vatru, kako bi ih dodatno ispekao. Nije bio pečen a već su ga raskomadali i uveliko žvakali. Žvakao sam i ja“

 

 

ŽIVOT SA BUŠMANIMA 1.DEO Sever Tanzanije. Negostoljubivo područje oko slanog jezera Ejasi i deo čuvenog Serengeti platoa. „Već nekoliko sati ne primećujem nikakve znake života što ne čudi jer resursi su ovde minimalni a samo najotporniji mogu da se prilagode surovim uslovima života među ovim oštrim niskim rastinjem koje raste na jednoj od najsuvljih podloga u Tanzaniji. Međutim, postoje i takvi, i oni su zapravo i moj cilj. Čitav dan hoda od civilizacije deli me od jednog od najpoznatijih plemena ne samo u Africi nego i u svetu, plemena koje je na pragu izumiranja. Trebalo bi da stignem pre mraka jer noću sam isuviše laka meta za brojne zveri koje su usled nedostatka hrane prinuđene da se snalaze na bilo koji način, pa ubrzavam kako bih što pre došao do plemena, na sigurno“ Ovako izgleda Andrejev dolazak kod Bušmana sa kojima će živeti desetak dana i naučiti mnogo toga.

 

 

ŽIVOT NA VIKTORIJINOM JEZERU Viktorijino jezero najveće je jezero u Africi i najveće tropsko jezero na svetu. Dovoljno razloga da se Andrej zaputi u ovaj potpuno zaboravljeni deo Tanzanije u koji stranci jako retko zalaze. Samo jezero izvor je prihoda milionima ljudi jer se svi bave ribolovom, ali glavni razlog Andrejevog dolaska jeste ostrvo Ukereve koje se nalazi unutar jezera i gde živi prognana zajednica albino crnaca kojima je to jedino sigurno mesto za život.

 

 

DIVLJI SVET SERENGETIJA 2.DEO Upoznajte životinjsko carstvo Serengetija kroz objektiv Andrejeve kamere koji je boraveći u ovom čuvenom svetskom nacionalnom parku zabeležio fascinantne priče divljeg sveta. Posebna inspiracija bilo je krdo slonova koje je prihvatilo Andreja i dopustilo mu da se uz njih kreće savanama Tanzanije. Tu su i druge priče sa simpatičnim babunima, neustrašivim krokodilima, nepredvidivim nilskim konjima i mnogim drugim.

 

 

DIVLJI SVET SERENGETIJA 1.DEO Serengeti je svetski poznat po safariju jer u živi velika petorka: lavovi, leopardi, slonovi, crni nosorozi i afrički bizoni, ali i mnoge druge poput geparda, gazela, hijena, babuna, žirafa i oko 500 vrsta ptica. Andrej će u ovom parku provesti nekoliko dana i noći pokušavajući da kamerom zabeleži najzanimljivije priče iz životinjskog carstva. U ovoj epizodi glavnu ulogu igraju mačke, lavovi i gepardi.

 

 

NA PUTU KROZ MASAJI ZEMLJU Nakon safarija u Ngorongoro krateru Andrej je stigao u selo nadomak kaldere gde je uz lokalnog masaji vodiča istraživao okolinu ali i posetio svetski poznati lokalitet i klanac Oldupaj gde su pronađeni dokazi o ranom prisustvu hominina od pre oko 3,6 miliona godina što ga čini jednom od najvažnijih praistorijskih lokacija u svetu koje imaju ogroman značaj u razumevanju rane evolucije čoveka.

 

 

SAFARI U KRATERU Ngorongoro krater je najveća ugašena vulkanska kaldera na svetu i pravo čudo prirode u kojem žive gotovo sve divlje životinjske vrste zbog čega je ovo jedna od najpoznatijih lokacija u svetskim okvirima kada je safari u pitanju. Andrej je na putu kroz nestvarni krater dokumentovao mnoge vrste i zabeležio zanimljive situacije u ovom pravom carstvu divljih životinja.

 

 

U PODNOŽJU KILIMANDŽARA Tanzanija. Blizina granice sa Kenijom. Andrej je stigao do najviše planine crnog kontinenta i čuveniog krova Afrike. Veličanstveni Kilimandžaro. U njegovom podnožju žive Čage, stari narod koji je Andreja ugostio ručkom uz jedinstveno pivo od banane, da bi krajem dana posetio lokalnog kovača ali i čuvene pećine u kojima su Čage skrivale tokom dugogodišnjih ratova sa Masajima.

 

 

KAMENA ŠUMA Nakon što je pronašao kljunorošce Andrej se zaputio na jug ostrva Sulavezi gde je istraživao jedan od najlepših predela, ne samo na Sulaveziju, već i u čitavoj Indoneziji provlačeći se kroz uske hodnike pećine u potrazi za najstarijim crtežima iz praistorije na svetu, koji datiraju iz perioda između 4000 i 8000 godina pre nove ere, čime su jedni, od najstarijih dokaza postojanja ranijih civilizacija na ovim prostorima.

 

 

CARSTVO CRNIH ČIROKANACA U nacionalnom parku Tangoko Andrej je krenuo u potragu za crnim ćubastim makaki majmunima, najpoznatijom vrstom ostrva Sulavezi, kojoj je ovo jedino prirodno stanište na čitavoj planeti. Endemična je i krajnje ugrožena vrsta kojoj preti izumiranje, a na čitavom Sulaveziju, živi svega 5000 jedinki, što je i ukupna populacija ovih majmuna. Pored Tangoko nacionalnog parka, ove retke životinje žive na još samo par manjih obližnjih ostrva. Andrej je imao tu rivilegiju da boravi sam sa njima u džungli krećući se kroz nju kao deo grupe od preko 50 majmuna.

 

 

GREMLINI Sulavezi je indonežansko ostrvo sa nestvarnom prirodom. Na njemu se nalazi veliki broj nacionalnih parkova i zaštićenih područja, među kojima je najpoznatiji Tangoko, kojeg će Andrej istraživati, jer u njemu žive brojne retke biljne i životinjske vrste kojima je ovo zaštićeno područje, jedini dom i sigurno mesto za život. Prvi susret je sa avetinjskim tarsijusima, simpatičnim minijaturnim krznenim stvorenjima veličine pesnice, koji su ujedno i endemska vrsta Sulavezija. U visokim krošnjma Andrej je uspeo da pronađe izuzetno retke azijske medvede i bolje upozna njihov način života koji je još uvek nepoznat i o njemu se jako malo zna.

 

 

ŽIVOTA SA MRTVIMA 3 Većina nas ne voli da razmišlja ili govori o smrti, ali ima i onih, kojima su smrt i mrtvi, sastavni deo svakodnevnog života. Zbog toga, već nekoliko dana Andrej boravi u provinciji Tana Toradža, nepristupačnom planinskom području indonežanskog ostrva Sulavezi kako bi upoznao taj veoma složen i bizaran pogrebni ritual, kojeg sigurno, nećete moći da vidite u bilo kom delu sveta. Naime, kada neko umre, porodica ga ne sahranjuje, već premazuje formaldehidom, oblači ga i čuva u kući koliko god je potrebno dok ne sakupi novac za ceremoniju sahrane, gde se prave posebne građevine od bambusa i žrtvuju na stotine bivola i svinja, što može da traje i 10 godina. Tek kada skupi dovoljno novca, porodica može da sahrani svoje preminule, što je i poslednja faza pogrebnog rituala. Zbog toga, Tana Toradža je definitivno, najskuplje mesto na svetu za umiranje.

 

 

ŽIVOTA SA MRTVIMA 2 Većina nas ne voli da razmišlja ili govori o smrti, ali ima i onih, kojima su smrt i mrtvi, sastavni deo svakodnevnog života. Zbog toga, već nekoliko dana Andrej boravi u provinciji Tana Toradža, nepristupačnom planinskom području indonežanskog ostrva Sulavezi kako bi upoznao taj veoma složen i bizaran pogrebni ritual, kojeg sigurno, nećete moći da vidite u bilo kom delu sveta. Naime, kada neko umre, porodica ga ne sahranjuje, već premazuje formaldehidom, oblači ga i čuva u kući koliko god je potrebno dok ne sakupi novac za ceremoniju sahrane, gde se prave posebne građevine od bambusa i žrtvuju na stotine bivola i svinja, što može da traje i 10 godina. Tek kada skupi dovoljno novca, porodica može da sahrani svoje preminule, što je i poslednja faza pogrebnog rituala. Zbog toga, Tana Toradža je definitivno, najskuplje mesto na svetu za umiranje.

 

 

ŽIVOTA SA MRTVIMA 1 Većina nas ne voli da razmišlja ili govori o smrti, ali ima i onih, kojima su smrt i mrtvi, sastavni deo svakodnevnog života. Zbog toga, već nekoliko dana Andrej boravi u provinciji Tana Toradža, nepristupačnom planinskom području indonežanskog ostrva Sulavezi kako bi upoznao taj veoma složen i bizaran pogrebni ritual, kojeg sigurno, nećete moći da vidite u bilo kom delu sveta. Naime, kada neko umre, porodica ga ne sahranjuje, već premazuje formaldehidom, oblači ga i čuva u kući koliko god je potrebno dok ne sakupi novac za ceremoniju sahrane, gde se prave posebne građevine od bambusa i žrtvuju na stotine bivola i svinja, što može da traje i 10 godina. Tek kada skupi dovoljno novca, porodica može da sahrani svoje preminule, što je i poslednja faza pogrebnog rituala. Zbog toga, Tana Toradža je definitivno, najskuplje mesto na svetu za umiranje.

 

 

KULT SMRTI Na indonežanskom ostrvu Sulavezi u nepristupačnim planinskim predelima leži oblast Tana Toradža poznata po čuvenom bizarnom pogrebnom običaju, jedinstvenom u celom svetu. Čitav ritual se obavlja u više faza a do same sahrane dolazi i do 10 godina nakon smrti. Pre nego što krene u potragu za odgovorima Andrej će morati prvo da istraži mesta gde su ranije toradžanci sahranjivali svoje mrtve – pećine i visoke stene.

 

 

IZ RAJA U PAKAO Od potrage za rajskom pticom na nestvarnoj Zapadnoj Papui do drame na Baliju kada je nakon više od 50 godina eruptirao aktivni vulkan Agung i postao vest broj jedan u svetu. Andrej je preuzeo rizik i približio se vulkanu više nego bilo ko uz pomoć lokalca koji ga je pratio u ovoj rizičnoj misiji.

 

 

SVADBA NA KALIMANTANU U selu na samom rubu nacionalnog parka Tanđung Puting Andrej je prisustvovao svadbi ali i dočekan oružjem baveći se glavnim problemom ostrva – plantažama palme uljarice.

 

 

OSTRVO ORANGUTANA 2 Kroz divlji Kalimantan, Andrej će ploveći klotokom uskim kanalima čuvenog parka Tanđung Puting istražiti njegove najpoznatije stanovnike, retke i ugrožene orangutane kojima je ovo ostrvo jedino prirodno stanište u svetu.

 

 

OSTRVO ORANGUTANA 1 Kroz divlji Kalimantan, Andrej će ploveći klotokom uskim kanalima čuvenog parka Tanđung Puting istražiti njegove najpoznatije stanovnike, retke i ugrožene orangutane kojima je ovo ostrvo jedino prirodno stanište u svetu.

 

 

SKRIVENA BLAGA INDIJSKOG OKEANA Od ribarskog sela na malosundskim ostrvima gde je stekao mnogo novih prijatelja, Andrej se zaputio indijskim okeanom do čuvenog vulkana Krakatau, gde se 1883 godine dogodila jedna od najpoznatijih vulkanskih eksplozija u istoriji čovečanstva.

 

 

KOMODO ZMAJ Komodo ostrvo unutar indijskog okeana jedino je prirodno stanište retkog i neustrašivog komodo zmaja, najvećeg guštera na svetu. Preostalih par hiljada jedinki održavaju vrstu staru nekoliko miliona godina...

 

 

ŽIVOT U PLEMENU MENTAVAJ 2 Divlja Sumatra. Ostrvo izuzetne lepote i dom plemena Mentavaj. U potrazi za odgovorima Andrej se našao duboko u džungli na dalekom ostrvu Siberut unutar indijskog okeana daleko od civilizacije gde je živeo sa plemenom Mentavaj upoznajući njihovu kulturu, običaje i način života koji retko gde još može da se vidi na svetu.

 

 

ŽIVOT U PLEMENU MENTAVAJ 1 Divlja Sumatra. Ostrvo izuzetne lepote i dom plemena Mentavaj. U potrazi za odgovorima Andrej se našao duboko u džungli na dalekom ostrvu Siberut unutar indijskog okeana daleko od civilizacije gde je živeo sa plemenom Mentavaj upoznajući njihovu kulturu, običaje i način života koji retko gde još može da se vidi na svetu.

 

 

BATACI NA SUMATRI Istraživanje Sumatre Andrej započinje posetom tradicionalnom selu Linga gde žive Bataci, domorodačko stanovništvo ostrva. U neposrednoj blizini nalazi se najviši vodopad Indonezije sa 120 metara visine ali i čuveno jezero Toba, najveće vulkansko jezero na svetu sa 1700 kvadratnih kilometara nastalo usled jedne od najmoćnijih vulkanskih erupcija u poslednjih 25 miliona godina..

 

 

BALINEŽANSKA SVADBA Penglipuran se nalazi na listi najlepših sela na svetu. Ovo balinežansko selo pravo je malo umetničko delo, a Andrej je imao tu privilegiju da snimi tradicionalnu svadbu, iako hinduisti retko kada dozvoljavaju strancima da prisustvuju njihovim ceremonijama .

 

 

ŽIVOT POSLE SMRTI Poznat kao „zemlja bogova“, Bali mami svojim prirodnim lepotama, tinjajućim vulkanima, i bujnim pirinčanim terasama, koje odišu mirom, i spokojem. Međutim, postoje i priče o manje poznatoj strani ovog ostrva, priče, o kojima se jako malo zna. Zbog toga Andrej je došao na sever Balija, unutar ogromne vulkanske kaldere ispunjene jezerom, kako bi vam ispričao neke od njih.

 

 

KULTURNO NASLEĐE BALIJA Tenganan je malo tradicionalno balinežansko selo na istoku ostrva, koje je sve do 70ih godina prošlog veka, bilo jedno od najizolovanijih na arhipelagu. Danas je jedno od retkih sela na ostrvu, koje i dalje ima dobro očuvanu Bali aga kulturu, odnosno kulturu domorodačkog stanovništva Balija. Pored održavanja tradicije, selo održava i način izgradnje kuća po uzoru na staru balinežansku arhitekturu.

 

 

BALINEŽANSKE ZANATLIJE Iako pripada Indoneziji, najvećoj muslimanskoj zemlji na svetu sa oko 220 miliona muslimana, Bali je u potpunosti hinduistički, sa drugačijom kulturom i načinom života. Posebno su poznate balinežanske zanatlije, ali ti zanati se u mnogome razlikuju od sličnih širom sveta, jer ovde, to je čista umetnost.

 

 

ŽRTVA VREDNA DIVLJENJA Jezero Iđen, najtoksičnije je vulkansko jezero na svetu smešteno u krateru istoimenog vulkana na ostrvu Java koji je pored toga poznat i po rudarima koji svakodnevno izvlače sumpor 70 kilograma težak na svojim leđima konstantno se izlažući otrovnim isparenjima kako bi prehranili porodice. Zbog toga ne žive više od 45 godina.

 

 

DUHOVNO BLAGO INDONEZIJE Indonezija je zemlja u kojoj živi najviše muslimana na svetu, a brojni hramovi, dokaz su vrlo raznolike kulturne istorije iz pretkolonijalnog vremena. Najznačajniji su Borobudur, najveći budistički hramski kompleks na svetu i Prambanan, najveći hinduistički hram u Indoneziji.

 

 

CARSTVO NOSATOG MAJMUNA Izuzetno retki i simpatični nosati majmuni endemska su vrsta Bornea i ne mogu se videti nigde drugde na svetu sem u gustim džunglama ovog ostrva. Potraga je trajala danima, ali su se simpatične nosonje na kraju ipak našle ne samo ispred Andrejeve kamere, već su mu i dozvolili da im priđe u potpunosti.

 

 

DIVLJINA BORNEA Malezija spada među sedamnaest zemalja, sa najvećom raznovrsnošću biljnog i životinjskog sveta, uz veliko prisustvo endemskih vrsta. Njene džungle smatraju se najstarijim na svetu i kriju brojne retke vrste. Potraga za njima bila je naporna ali vredna truda.

 

 

PTIČJI RAJ I MAČJI GRAD Kuala Lumpur. Glavni grad Malezije. Spoj modernog i tradicionalnog, miks raznih kultura i religija. Pored brojnih poznatih znamenitosti, u njemu se nalazi i najveći ptičji park na svetu sa preko 3000 vrsta. S druge strane, za razliku od Kuala Lumpura gde su svi u nekoj stalnoj jurnjavi, Andrej je bio i u Kučingu, gradiću mačaka na Borneu koji se smatra jednim od najlepših u jugoistočnoj Aziji.

 

 

SURVIVOR POVRATAK ROBINZONA 4 7 godina nakon pobede u Survivoru, Andrej se vratio na ostrva sa ciljem da sam provede nekoliko dana na njima. Sa sobom je poneo i poruke saplemenika koje je zakopao na ostrvu ali i živeo na njemu poput pravog Robinzona – kao nekad, ali ovog puta sam.

 

 

SURVIVOR POVRATAK ROBINZONA 3 7 godina nakon pobede u Survivoru, Andrej se vratio na ostrva sa ciljem da sam provede nekoliko dana na njima. Sa sobom je poneo i poruke saplemenika koje je zakopao na ostrvu ali i živeo na njemu poput pravog Robinzona – kao nekad, ali ovog puta sam.

 

 

SURVIVOR POVRATAK ROBINZONA 2 7 godina nakon pobede u Survivoru, Andrej se vratio na ostrva sa ciljem da sam provede nekoliko dana na njima. Sa sobom je poneo i poruke saplemenika koje je zakopao na ostrvu ali i živeo na njemu poput pravog Robinzona – kao nekad, ali ovog puta sam.

 

 

SURVIVOR POVRATAK ROBINZONA 1 7 godina nakon pobede u Survivoru, Andrej se vratio na ostrva sa ciljem da sam provede nekoliko dana na njima. Sa sobom je poneo i poruke saplemenika koje je zakopao na ostrvu ali i živeo na njemu poput pravog Robinzona – kao nekad, ali ovog puta sam.

 

 

STIDLJIVI DIV Poznat po svom gotovo simetričnom konusnom obliku, Majon je najaktivniji vulkan na Filipinima i jedan od najlepših na svetu. Deo je Vatrenog pojasa Pacifika i smatra se da je u poslednjih 400 godina, imao čak 50 erupcija. Bez obzira na aktivnost, retko se pokazuje u celosti jer su gornji delovi kupe uglavnom u oblacima. Ali . . .

 

 

ŠAMANSKI RITUAL Na severu filipinskog ostrva Luzon, a posebno u planinskim provincijama, šamani imaju veliki značaj, pa su tako u lokalnoj zajednici sveštenici, sudije, lekari ... Na lokalnom jeziku Ifugao naroda, šamani se nazivaju munfahi, i potiču iz bogatih porodica, najvišeg staleža u društvu. Obavljaju razne rituale tokom godine, prinoseći žrtvu bogovima, najčešće u vidu petlova, ali ne bilo kojih...

 

 

ZELENO PARČE RAJA Sela u Planinskoj provinciji filipinskih Kordiljera poznata su po pirinčanim terasama koje oduzimaju dah. Sve su pod UNESCO zaštitom i smatraju se najstarijom građevinom na Filipinima, i pravim poljoprivrednim remek delom, jer su stvorene ljudskom rukom pre više od 2000 godina.

 

 

TAJNE VISEĆIH KOVČEGA U planinskim provincijama filipinskih Kordiljera među domorodačkim plemenima postoji tradicija sahranjivanja mrtvih u kovčege visoko iznad zemlje na nepristupačne litice. Međutim, kovčezi su samo metar dugački . . .

 

 

ŠPANSKI BISER FILIPINA Osnovan u XVI veku, Vigan je gradić koji se od 1999-te godine nalazi na UNESKOVOJ listi svetske kulturne baštine i najbolje je očuvan grad iz španskog kolonijalnog perioda u čitavoj Aziji.

 

 

ŽIVOT SA VULKANOM San Isidro je malo ribarsko selo na jezeru Taal, u podnožju istoimenog aktivnog vulkana. Iako su životi par hiljada stanovnika svakog dana u opasnosti od potencijalne erupcije, oni jednostavno nemaju izbor, pa koriste sve raspoložive resurse kako bi preživeli.

 

 

MESEČEVA DOLINA    Pinatubo je jedan od najpoznatijih aktivnih vulkana na svetu, a 15. juna 1991 godine na njemu je zabeležena druga po veličini vulkanska erupcija u XX veku. Naselja su zabranjena ali tu su Ajte, najstarija domorodačka plemena arhipelaga, koja žive u manjim grupama u nepristupačnim planinskim predelima oko vulkana.

 

 

MANILSKA FAVELA S jedne strane oblakoderi i poslovni deo grada a odmah preko reke siromaštvo i život u favelama.

 

 

FILIPINSKI VREMEPLOV   Iako su više od 300 godina bili španska kolonija, njihov uticaj gotovo je isčezao i zamenjen je američkim, naročito nakon Drugog svetskog rata. Zvanični jezik u zemlji je filipinski, dok čak 70% populacije govori engleski.