BEZ GRANICA SA ANDREJEM

 

/ PUTOPIS / 25 MINUTA / TELEVIZIJA N1 / ESCAPE PRODUCTION 2017 /  

 

Kroz objektiv kamere avanturista i pustolov Andrej Maričić istražuje najzabačenije delove planete, stiče nove prijatelje i upoznaje ih živeći sa njima. Traga za retkim biljnim i životinjskim vrstama, posećuje predele od kojih zastaje dah, ali i one opasne i manje privlačne u koje retko ko zalazi. U stalnoj potrazi za odgovorima, Andrej vas vodi kroz njegov svet, svet BEZ GRANICA.

 

 

 

EPIZODE SERIJALA

 

IZ RAJA U PAKAO Od potrage za rajskom pticom na nestvarnoj Zapadnoj Papui do drame na Baliju kada je nakon više od 50 godina eruptirao aktivni vulkan Agung i postao vest broj jedan u svetu. Andrej je preuzeo rizik i približio se vulkanu više nego bilo ko uz pomoć lokalca koji ga je pratio u ovoj rizičnoj misiji.

 

 

SVADBA NA KALIMANTANU U selu na samom rubu nacionalnog parka Tanđung Puting Andrej je prisustvovao svadbi ali i dočekan oružjem baveći se glavnim problemom ostrva – plantažama palme uljarice.

 

 

OSTRVO ORANGUTANA 2 Kroz divlji Kalimantan, Andrej će ploveći klotokom uskim kanalima čuvenog parka Tanđung Puting istražiti njegove najpoznatije stanovnike, retke i ugrožene orangutane kojima je ovo ostrvo jedino prirodno stanište u svetu.

 

 

OSTRVO ORANGUTANA 1 Kroz divlji Kalimantan, Andrej će ploveći klotokom uskim kanalima čuvenog parka Tanđung Puting istražiti njegove najpoznatije stanovnike, retke i ugrožene orangutane kojima je ovo ostrvo jedino prirodno stanište u svetu.

 

 

SKRIVENA BLAGA INDIJSKOG OKEANA Od ribarskog sela na malosundskim ostrvima gde je stekao mnogo novih prijatelja, Andrej se zaputio indijskim okeanom do čuvenog vulkana Krakatau, gde se 1883 godine dogodila jedna od najpoznatijih vulkanskih eksplozija u istoriji čovečanstva.

 

 

KOMODO ZMAJ Komodo ostrvo unutar indijskog okeana jedino je prirodno stanište retkog i neustrašivog komodo zmaja, najvećeg guštera na svetu. Preostalih par hiljada jedinki održavaju vrstu staru nekoliko miliona godina...

 

 

ŽIVOT U PLEMENU MENTAVAJ 2 Divlja Sumatra. Ostrvo izuzetne lepote i dom plemena Mentavaj. U potrazi za odgovorima Andrej se našao duboko u džungli na dalekom ostrvu Siberut unutar indijskog okeana daleko od civilizacije gde je živeo sa plemenom Mentavaj upoznajući njihovu kulturu, običaje i način života koji retko gde još može da se vidi na svetu.

 

 

ŽIVOT U PLEMENU MENTAVAJ 1 Divlja Sumatra. Ostrvo izuzetne lepote i dom plemena Mentavaj. U potrazi za odgovorima Andrej se našao duboko u džungli na dalekom ostrvu Siberut unutar indijskog okeana daleko od civilizacije gde je živeo sa plemenom Mentavaj upoznajući njihovu kulturu, običaje i način života koji retko gde još može da se vidi na svetu.

 

 

BATACI NA SUMATRI Istraživanje Sumatre Andrej započinje posetom tradicionalnom selu Linga gde žive Bataci, domorodačko stanovništvo ostrva. U neposrednoj blizini nalazi se najviši vodopad Indonezije sa 120 metara visine ali i čuveno jezero Toba, najveće vulkansko jezero na svetu sa 1700 kvadratnih kilometara nastalo usled jedne od najmoćnijih vulkanskih erupcija u poslednjih 25 miliona godina..

 

 

BALINEŽANSKA SVADBA Penglipuran se nalazi na listi najlepših sela na svetu. Ovo balinežansko selo pravo je malo umetničko delo, a Andrej je imao tu privilegiju da snimi tradicionalnu svadbu, iako hinduisti retko kada dozvoljavaju strancima da prisustvuju njihovim ceremonijama .

 

 

ŽIVOT POSLE SMRTI Poznat kao „zemlja bogova“, Bali mami svojim prirodnim lepotama, tinjajućim vulkanima, i bujnim pirinčanim terasama, koje odišu mirom, i spokojem. Međutim, postoje i priče o manje poznatoj strani ovog ostrva, priče, o kojima se jako malo zna. Zbog toga Andrej je došao na sever Balija, unutar ogromne vulkanske kaldere ispunjene jezerom, kako bi vam ispričao neke od njih.

 

 

KULTURNO NASLEĐE BALIJA Tenganan je malo tradicionalno balinežansko selo na istoku ostrva, koje je sve do 70ih godina prošlog veka, bilo jedno od najizolovanijih na arhipelagu. Danas je jedno od retkih sela na ostrvu, koje i dalje ima dobro očuvanu Bali aga kulturu, odnosno kulturu domorodačkog stanovništva Balija. Pored održavanja tradicije, selo održava i način izgradnje kuća po uzoru na staru balinežansku arhitekturu.

 

 

BALINEŽANSKE ZANATLIJE Iako pripada Indoneziji, najvećoj muslimanskoj zemlji na svetu sa oko 220 miliona muslimana, Bali je u potpunosti hinduistički, sa drugačijom kulturom i načinom života. Posebno su poznate balinežanske zanatlije, ali ti zanati se u mnogome razlikuju od sličnih širom sveta, jer ovde, to je čista umetnost.

 

 

ŽRTVA VREDNA DIVLJENJA Jezero Iđen, najtoksičnije je vulkansko jezero na svetu smešteno u krateru istoimenog vulkana na ostrvu Java koji je pored toga poznat i po rudarima koji svakodnevno izvlače sumpor 70 kilograma težak na svojim leđima konstantno se izlažući otrovnim isparenjima kako bi prehranili porodice. Zbog toga ne žive više od 45 godina.

 

 

DUHOVNO BLAGO INDONEZIJE Indonezija je zemlja u kojoj živi najviše muslimana na svetu, a brojni hramovi, dokaz su vrlo raznolike kulturne istorije iz pretkolonijalnog vremena. Najznačajniji su Borobudur, najveći budistički hramski kompleks na svetu i Prambanan, najveći hinduistički hram u Indoneziji.

 

 

CARSTVO NOSATOG MAJMUNA Izuzetno retki i simpatični nosati majmuni endemska su vrsta Bornea i ne mogu se videti nigde drugde na svetu sem u gustim džunglama ovog ostrva. Potraga je trajala danima, ali su se simpatične nosonje na kraju ipak našle ne samo ispred Andrejeve kamere, već su mu i dozvolili da im priđe u potpunosti.

 

 

DIVLJINA BORNEA Malezija spada među sedamnaest zemalja, sa najvećom raznovrsnošću biljnog i životinjskog sveta, uz veliko prisustvo endemskih vrsta. Njene džungle smatraju se najstarijim na svetu i kriju brojne retke vrste. Potraga za njima bila je naporna ali vredna truda.

 

 

PTIČJI RAJ I MAČJI GRAD Kuala Lumpur. Glavni grad Malezije. Spoj modernog i tradicionalnog, miks raznih kultura i religija. Pored brojnih poznatih znamenitosti, u njemu se nalazi i najveći ptičji park na svetu sa preko 3000 vrsta. S druge strane, za razliku od Kuala Lumpura gde su svi u nekoj stalnoj jurnjavi, Andrej je bio i u Kučingu, gradiću mačaka na Borneu koji se smatra jednim od najlepših u jugoistočnoj Aziji.

 

 

SURVIVOR POVRATAK ROBINZONA 4 7 godina nakon pobede u Survivoru, Andrej se vratio na ostrva sa ciljem da sam provede nekoliko dana na njima. Sa sobom je poneo i poruke saplemenika koje je zakopao na ostrvu ali i živeo na njemu poput pravog Robinzona – kao nekad, ali ovog puta sam.

 

 

SURVIVOR POVRATAK ROBINZONA 3 7 godina nakon pobede u Survivoru, Andrej se vratio na ostrva sa ciljem da sam provede nekoliko dana na njima. Sa sobom je poneo i poruke saplemenika koje je zakopao na ostrvu ali i živeo na njemu poput pravog Robinzona – kao nekad, ali ovog puta sam.

 

 

SURVIVOR POVRATAK ROBINZONA 2 7 godina nakon pobede u Survivoru, Andrej se vratio na ostrva sa ciljem da sam provede nekoliko dana na njima. Sa sobom je poneo i poruke saplemenika koje je zakopao na ostrvu ali i živeo na njemu poput pravog Robinzona – kao nekad, ali ovog puta sam.

 

 

SURVIVOR POVRATAK ROBINZONA 1 7 godina nakon pobede u Survivoru, Andrej se vratio na ostrva sa ciljem da sam provede nekoliko dana na njima. Sa sobom je poneo i poruke saplemenika koje je zakopao na ostrvu ali i živeo na njemu poput pravog Robinzona – kao nekad, ali ovog puta sam.

 

 

STIDLJIVI DIV Poznat po svom gotovo simetričnom konusnom obliku, Majon je najaktivniji vulkan na Filipinima i jedan od najlepših na svetu. Deo je Vatrenog pojasa Pacifika i smatra se da je u poslednjih 400 godina, imao čak 50 erupcija. Bez obzira na aktivnost, retko se pokazuje u celosti jer su gornji delovi kupe uglavnom u oblacima. Ali . . .

 

 

ŠAMANSKI RITUAL Na severu filipinskog ostrva Luzon, a posebno u planinskim provincijama, šamani imaju veliki značaj, pa su tako u lokalnoj zajednici sveštenici, sudije, lekari ... Na lokalnom jeziku Ifugao naroda, šamani se nazivaju munfahi, i potiču iz bogatih porodica, najvišeg staleža u društvu. Obavljaju razne rituale tokom godine, prinoseći žrtvu bogovima, najčešće u vidu petlova, ali ne bilo kojih...

 

 

ZELENO PARČE RAJA Sela u Planinskoj provinciji filipinskih Kordiljera poznata su po pirinčanim terasama koje oduzimaju dah. Sve su pod UNESCO zaštitom i smatraju se najstarijom građevinom na Filipinima, i pravim poljoprivrednim remek delom, jer su stvorene ljudskom rukom pre više od 2000 godina.

 

 

TAJNE VISEĆIH KOVČEGA U planinskim provincijama filipinskih Kordiljera među domorodačkim plemenima postoji tradicija sahranjivanja mrtvih u kovčege visoko iznad zemlje na nepristupačne litice. Međutim, kovčezi su samo metar dugački . . .

 

 

ŠPANSKI BISER FILIPINA Osnovan u XVI veku, Vigan je gradić koji se od 1999-te godine nalazi na UNESKOVOJ listi svetske kulturne baštine i najbolje je očuvan grad iz španskog kolonijalnog perioda u čitavoj Aziji.

 

 

ŽIVOT SA VULKANOM San Isidro je malo ribarsko selo na jezeru Taal, u podnožju istoimenog aktivnog vulkana. Iako su životi par hiljada stanovnika svakog dana u opasnosti od potencijalne erupcije, oni jednostavno nemaju izbor, pa koriste sve raspoložive resurse kako bi preživeli.

 

 

MESEČEVA DOLINA    Pinatubo je jedan od najpoznatijih aktivnih vulkana na svetu, a 15. juna 1991 godine na njemu je zabeležena druga po veličini vulkanska erupcija u XX veku. Naselja su zabranjena ali tu su Ajte, najstarija domorodačka plemena arhipelaga, koja žive u manjim grupama u nepristupačnim planinskim predelima oko vulkana.

 

 

MANILSKA FAVELA S jedne strane oblakoderi i poslovni deo grada a odmah preko reke siromaštvo i život u favelama.

 

 

FILIPINSKI VREMEPLOV   Iako su više od 300 godina bili španska kolonija, njihov uticaj gotovo je isčezao i zamenjen je američkim, naročito nakon Drugog svetskog rata. Zvanični jezik u zemlji je filipinski, dok čak 70% populacije govori engleski.

 

 

primi sui motori con e-max